Bagrem

Cvet: za ishranu se koriste bele krunice (bez zelenih čašica) cvetova, u vreme kada su tek procvetali (u grozdastoj cvasti pri dnu ima još neotvorenih pupoljaka). Imaju prijatan miris i slatkasti ukus, sadrže dosta vitamina S. Mogu da se jedu sveži, kao dodatak salatama, da se, naravno, kuvaju, i da se suše za čaj.

Mahune: neko vreme nakon što otpadnu cvetovi, na drškama se obrazuju uske zelene mahune. Beru se u junu, dok su meke, i obavezno prokuvaju. Nakon toga mogu da se spreme kao salata ili kao prilog drugim jelima.
seme: semenke se vade iz potpuno zrelih, tamnomrkih mahuna. Sadrže do 40% belančevina, te su veoma hranljive (ali i sitne, na žalost). Preko noći se ostave u vodi, a sutra se kuvaju, slično kao pasulj, sve dok ne smekšaju. Mogu da se dodaju u čorbe i variva od drugog povrća i žitarica. Pržene i samlevene poslužiće kao zamena za kafu. Sirove semenke su otrovne, ne smeju se jesti.

Lekovitost: Čaj od cvetova bagrema olakšava iskašljavanje, leči nazebe, grčeve u stomaku, bolesti bešike i bubrega, pije se i kod pojave peska ili kamenova u bubregu. Poznajem ženu koja mi je ispričala da je rešila problem periferne cirkulacije (hladna stopala i šake) tako što je svakoga dana ujutru gutala po jednu semenku bagrema.

 

Bagrem

Advertisements

Posted on 15.02.2015, in Biljke. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s